V for vendetta

11 Mart 2008 Salı

Alan Moore’nin çizgi romanından beyazperdeye uyarlanan 2006 yılı başlarında vizyona girmiş enfes bir film. Hem senaryosu hem de oyunculuğuyla “enfes” kelimesini gerçekten de hak eden ve tavsiye edebileceğim bir yapıt olmuş.

Filmin konusu, içerdiği sahneler ve özenle seçilmiş cümleler aklınızdan uzun zaman çıkmayacak. “Remember, remember, the fifth of November” cümleleriyle başlayan film, 400 yıl önce Guy Fawkes tarafından yapılan Barut komplosu adıyla bilinen İngiliz Parlamento binasının havaya uçurulması girişimine atıflarla başlıyor ki kahramanımız V’yi de onun maskesiyle görmekteyiz. Film boyunca altı çizilmesi, üzerinde uzun uzun düşünülmesi ve konuşulması gereken öyle replikler var ki bazen film izlediğinizi dahi unutuyor, olayın geçtiği 2020’li yılları bırakıp günümüz ortamında yansılarını aramadan kendinizi alamıyorsunuz. Aksiyon sahneleri ve müzikleri de filmin başarısı ile aynı oranda başarılı. V for Vendetta İngiliz&Alman ortak yapımı bir film, filmdeki enfes repliklerden zaten Amerikan işi olmadığı hemen belli oluyor, belki de bu nedenle bu film hak ettiği ilgiyi ve yankıyı bulamıyor.

Başroldeki maskenin altında Matrix filmindeki Ajan Smith rolünden dolayı suratını hiçbir zaman unutmayacağımız Hugo Weaving var. Evey rolündeki Natalie Portman’ın aksanıyla ve oyunculuğuyla parmak ısırtıyor, o güzelim saçlarına da üzülmeden edemiyoruz. Başbakan rolündeki John Hurt ise rolünün hakkını çok iyi vermiş, aslında biraz makyajla bu adama Hitler rolü de gidermiş ya konumuz o değil. Sözün özü Wachowski kardeşler çok iyi bir iş çıkarmışlar ortaya, izlememezlik yapmayın.

0 yorum: